ریاضی فیزیک

ریاضی فیزیک

مهندسی کامپیوتر

پیشینه و معرفی رشته

مهندسی کامپیوتر به عنوان رشته ای معرفی شده است که مظهر علم و فناوری طراحی، ساخت ، اجرای و نگهداری نرم افزارها و قطعات سخت افزاری سیستم های رایانه ای مدرن و تجهیزات کنترل شده کامپیوتر است. مهندسان کامپیوتر مسائلی را که در سخت افزار رایانه و کمک به پیشرفت فناوری رایانه رخ می دهد حل می کنند. این رشته در کشور ما و در خارج از کشور بسیار حائز اهمیت است. این رشته دارای 2 گرایش مهندسی نرم افزار و سخت افزار است. برخی از دانشجویان مهندسی ضمن کسب مدرک دانشگاهی خود در یک دوره کارآموزی شرکت می کنند تا بتوانند پس از فارغ التحصیلی برای کسب تجربه کار کنند.

برای این سؤالات پاسخ های فلسفی و عملی نیز وجود دارد. هم مهندسی کامپیوتر و هم علوم کامپیوتر، استفاده از رایانه دیجیتال را به عنوان ابزاری که بیشترین تکنولوژی مدرن را ممکن می سازد و همپوشانی بین این دو زمینه قابل توجه است ، مطالعه می کنند. هر دو رشته به بررسی عملکرد داخلی رایانه ها و سخت افزار مطالعه و همچنین جنبه های نرم افزاری سیستم های رایانه ای می پردازند. دانشجویان رشته های علوم کامپیوتر، مهندسی کامپیوتر یا مهندسی برق همه برنامه نویسی و عملکرد اساسی کامپیوتر را مطالعه می کنند.

برنامه های مهندسی کامپیوتر تا حد زیادی در بخش های مهندسی قوی توسعه یافته اند. مهندسی کامپیوتر بر جنبه های عملی توسعه و استفاده از رایانه ها تمرکز دارد. مهندسان کامپیوتر سخت افزارها را می سازند در حالی که دانشمندان علوم کامپیوتر به طور کلی چنین کاری نمی کنند. با این حال ، دانشمندان کامپیوتر مطمئناً از سخت افزار برای تحلیل عملکرد سیستم های رایانه و تعامل با مهندسین سخت افزار به اندازه کافی می دانند. دانشمندان علوم کامپیوتر در مورد تئوری اساسی محاسبات ، زبانهای برنامه نویسی و سیستم عاملها اطلاعات بیشتری دارند. در حالی که مهندسان کامپیوتر اغلب به عنوان برنامه نویس کار می کنند، اکثر برنامه های سطح سیستم مانند زبان های برنامه نویسی و سیستم عامل ها توسط دانشمندان رایانه یا همان متخصصان علوم کامپیوتر طراحی می شوند. با این حال، مهندسان کامپیوتر معمولاً برنامه هایی را برای سیستم های مبتنی بر رایانه می نویسند.

از آنجا که مهندسی کاربرد اصول علوم پایه برای حل مشکلات در محدودیت هاست (یعنی ساخت وسایل!) ، مهندسی کامپیوتر مهندسی کاربردی در رایانه ها و سیستم های مبتنی بر رایانه است. به عبارت دیگر ، مهندسان کامپیوتر، دستگاه هایی مانند رایانه های شخصی ، ایستگاه های کاری و ابر رایانه ها را می سازند. آنها همچنین سیستم های مبتنی بر رایانه مانند سیستم های موجود در اتومبیل ها ، هواپیماها ، وسایل الکترونیکی ، تلفن ها، شبکه های ارتباطی و بسیاری از محصولات دیگر را می سازند. مهندسان کامپیوتر معمولاً نه تنها سخت افزار بلکه بسیاری از نرم افزارها را در سیستم های مبتنی بر رایانه طراحی می کنند.

چشم انداز رشته

در مورد آینده شغلی این رشته لازم به ذکر است که بازار کار رشته کامپیوتر هرگز اشباع نمی شود؛ چرا که نیاز به علوم و تخصص های کامپیوتری لازم برای دنیایی که دهکده جهانی بیش نیست، نه تنها کم نمی شود، بلکه نیاز به افراد متخصص و با مهارت بالا بیشتر می شود.

1- برنامه نویسی و طراحی وب
افرادی که توانایی برنامه نویسی، توسعه و طراحی وب را دارا هستند به خوبی، حتی در زمان دانشجویی می توانند در شرکت ها و استارتاپ های حوزه فناوری و تکنولوژی فعالیت نمایند.

علاقه بسیار اغلب دانشجویان این رشته به گرایش نرم افزار به این دلیل است که نیازمند تجهیزات و امکانات زیادی نیست و صرفا با یادگیری یک زبان برنامه نویسی، توانایی ورود به بازار کار را پیدا می کنند.

البته که کسب موفقیت و دریافت درآمد بیشتر این رشته تنها شامل افرادی است که تشنه یادگیری و کسب مهارت ها و دانش های به روز و جدید هستند.

2- امنیت
با گسترش دنیای دیجیتال و رایانه، امنیت یکی از دغدغه های مدیران شبکه های اجتماعی و فناوری اطلاعات است. امنیت یک شبکه اطلاعاتی بایستی نفوذ ناپذیر باشد. از این رو افرادی که در بخش امنیت این رشته مشغول به تحصیل می شوند، آینده شغلی خوبی دارند.

3- طراحی و ساخت اپلیکیشن
طرفداران اپلیکیشن ها و بازی های رایانه بسیار زیاد است و هر روز به تعداد آنان افزوده می شود. یکی از حوزه های شغلی خوب و درآمد زا در این رشته، طراحی و ساخت اپلیکیشن ها و بازی های رایانه ای و اپ های جدید است.

همانطور که بیان شد، تعداد طرفداران و علاقه مندان به حوزه مهندسی کامپیوتر بسیار می باشند، اما فقط افرادی که تخصص و مهارت بالا در این رشته را دارند، می توانند به راحتی حتی در دوران دانشجویی که هنوز تحصیلات خود را به اتمام نرساندند، مشغول به کار شوند.

دروس و واحدهای درسی

دروس مشترک بین گرایش های مختلف رشته کامپیوتر
مبانی‌ کامپیوتر و برنامه‌سازی‌، فیزیک‌، معادلات‌ دیفرانسیل‌، آمار و احتمالات‌ مهندسی‌، ریاضی‌، ریاضی‌ مهندسی‌، آزمایشگاه‌ کامپیوتر، برنامه‌سازی‌ پیشرفته‌، ساختمان‌های‌ گسسته‌، مدارهای‌ الکتریکی‌، ساختمان‌ داده‌ها، مدارهای‌ منطقی‌، مدارهای‌ الکترونیکی‌، طراحی‌ الگوریتم‌ها، زبان‌ ماشین‌ و برنامه‌سازی‌ سیستم‌، ریز پردازنده‌، طراحی‌ و پیاده‌سازی‌ زبان‌های‌ برنامه‌سازی‌، معماری‌کامپیوتر، سیستم‌های‌ عامل‌، شبکه‌های‌ کامپیوتری‌، کارگاه‌ عمومی‌.