ریاضی فیزیک

ریاضی فیزیک

آمار

پیشینه و معرفی رشته

علم آمار با رقم و عدد شکل گرفته است و با شمارش، مقایسه، رابطه و تأثیر سر و کار دارد. این دانش کاربرد علمی مبانی ریاضی در جمع‌آوری، تجزیه و تحلیل و ارائه اطلاعات عددی است. بنابراین و بر طبق آنچه گفته شد، پیش از ورود به رشته آمار باید در علم ریاضی قوی باشید و بتوانید از رایانه نیز به شکل مطلوبی بهره بگیرید.

روش‌های آماری در علوم گوناگونی مانند زیست‌شناسی، اقتصاد، مهندسی، پزشکی، بهداشت عمومی، روانشناسی، بازاریابی، آموزش، ورزش و غیره کاربرد دارند. بنابراین علاقه‌مندان به رشته‌های مختلف، می‌توانند از دانش آمار در حوزه مورد علاقه خود استفاده کنند.

به دلیل گسترش استفاده از نرم‌افزارها در آمار، علاقه‌مندان به رایانه نیز می‌توانند در این رشته بسیار موفق عمل کنند. خلاقیت و نوآوری نقش مهمی در رشته آمار دارد. انتخاب آزمون، حجم نمونه و روش نمونه‌گیری، طراحی آزمایش، استفاده از توزیع‌های آماری و غیره نیاز به کمی خلاقیت و ابتکار دارد.

این رشته مناسب افراد کنجکاو نیز هست. چون با استفاده از روش‌های آماری در موارد مختلف می‌توان حقایقی را اثبات یا رد کرد. در کل افراد علاقه‌مند به ریاضی، محاسبات و بازی ریاضی، کنجکاو، پیگیر و جستجوکننده حقایق و طرفداران محاسبات پیچیده با رایانه در رشته آمار موفق‌تر هستند.

چشم انداز رشته

امروزه هوش مصنوعی پیشرفت فراوانی کرده است و شاید بتوان گفت به مهم‌ترین زمینه کاری و پژوهشی تبدیل شده است. در کنار آن، کار با داده نیز به یکی از موضوعات مهم در بازار کار تبدیل شده است. اساس کار با داده علم آمار است و امروه بسیاری از متخصصان داده در رشته آمار تحصیل کرده‌اند. به همین دلیل است که بازار کار رشته آمار نسبت به گذشته بسیار وسیع‌‌تر و البته بیشتر شده است و فارغ‌التحصیلان این رشته، اگر مهارت‌های لازم را کسب کنند، به راحتی می‌توانند وارد بازار کار شوند. برخی از اصلی‌ترین مشاغل و زمینه‌های شغلی که یک فارغ التحصیل رشته آمار می‌تواند در آن‌ها شاغل شود عبارت هستند از:

طراحی آزمایش در تولیدات جدید و بهبود تولید
کنترل کیفیت آماری صنایع و سازمان‌ها
طراحی نمونه‌گیری و روش اجرای آن در تحقیقات و پژوهش‌ها
بهبود نرم‌افزارها و تجزیه‌ و تحلیل آن‌ها
تحلیل داده و کاربردهای روش‌های آماری در علم داده
تعیین قیمت محصول
تعیین ریسک و میزان بازگشت سرمایه
آمار دولتی و رسمی (رشد جمعیت، هزینه‌های مصرفی، بیکاری و غیره)
مشاور علمی (محیط‌زیست، کشاورزی و غیره)
دفاع ملی (دقت سلاح و استراتژی دفاع)
اپیدمیولوژی
مشاور پروژه‌ها و تحقیقات دانشگاهی و پایان‌نامه‌های دانشجویان، که می‌تواند به صورت مستقل شخصی و یا با ثبت شرکت انجام گیرد (این مورد در زمان دانشجویی و معمولاً پس از ترم سوم امکان‌پذیر است و طرفداران زیادی دارد).

دروس و واحدهای درسی

دروس مهم پایه

(+) ریاضی عمومی 1
(+) ریاضی عمومی 2
ریاضی عمومی 3
(+) معادلات دیفرانسیل
(+) مبانی کامپیوتر
(+) روش تحقیق
در دروس مشترک، تمرکز بر دانش ریاضی و استفاده از آن است و درس‌های زیر را شامل می‌شود.

(+) مبانی احتمال
(+) مبانی علوم ریاضی
(+) آنالیز ریاضی
(+) آنالیز عددی
(+) جبر خطی
مهم‌ترین درس‌های تخصصی و الزامی نیز شامل مواردی مانند فهرست زیر است.

احتمال و کاربردها (احتمال 1 و (+) فرایندهای تصادفی)،
(+) آمار ریاضی
روش‌های آماری
(+) نمونه‌گیری
ناپارامتری
فنون رشته شامل رگرسیون، طرح آزمایش‌ها و سری‌های زمانی