ریاضی فیزیک

ریاضی فیزیک

مهندسي ايمني صنعتي

پیشینه و معرفی رشته

شته مهندسی ایمنی به نوعی تلفیقی از سه رشته بهداشت حرفه ای ، مدیریت صنعتی و مهندسی صنایع می باشد که البته گرایش آن به مهندسی صنایع بیش از سایر رشته ها است و می توان آن را یکی از شاخه های رشته مهندسی صنایع دانست.
امروزه در صنایع مختلف ، رعایت نکات ایمنی و استانداردهای لازم بسیار مورد توجه قرار دارد. در صنایعی مانند نفت و پتروشیمی که در حال رشد هستند ، نیاز به تعمیر و نگهداری تجهیزات و دستگاه های مختلف صنعتی و همچنین خطرات ناشی از آلودگی های محیط های صنعتی حضور مهندسین ایمنی بیش از پیش احساس می شود. همانطور که اشاره شد، ماهیت تحصیل در رشته مهندسی ایمنی و بازرسی فنی تربیت و آموزش کارشناسان به منظور حصول اطمینان از صحت تعمیرات، تغییرات و اصلاحات انجام شده در صنایع مختلف است.

حوزه کاری فارغ التحصیلان این رشته محدوده وسیعی را در برگرفته و عموما شامل همچون: حراست از دستگاه‌ ها، ماشین‌ آلات برقی و مکانیکی در مقابل خوردگی و انفجاراتی که در اثر ضعیف شدن دستگاه‌ ها در طول زمان پیش می‌ آید، می شود.

دوره کارشناسی مهندسی ایمنی و بازرسی فنی برای اولین بار در سال تحصیلی 71-1370 در دانشکده مهندسی نفت شهید تندگویان آبادان ایجاد شده و هم اکنون به عنوان یکی از محبوب ترین رشته های امتحانی گروه فنی و مهندسی در مقاطع تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد شناخته می شود.

چشم انداز رشته

به دلیل پیشرفت صنعت در کشور و ارتباط نزدیک کیفیت تولید با ایمنی ، حضور مهندسین ایمنی بسیار حائز اهمیت می باشد و این امر می تواند به شرط داشتن تخصص و دانش کافی ، شرایط کاری نسبتا خوبی را برای فارغ التحصیلان فراهم کند. دانشجویان پس از اتمام دوره تحصیل خود می توانند در حوزه های مختلف در این رشته به فعالیت بپردازند.

تمامی شرکت های اصلی و فرعی زیر مجموعه وزارت نفت اعم از شرکت های پتروشیمی ، پالایشگاه های نفت و گاز ، کلیه شرکت های پخش فرآورده های نفتی از جمله فرصت های شغلی رشته مهندسی ایمنی محسوب می شوند.

به علاوه مراکز صنعتی مانند آلومینیوم سازی ، ذوب آهن ، هواپیمایی و مترو به نوعی بازار کار این رشته به شمار می روند. هم چنین شرکت های بسیار دیگری از جمله فولاد ایران ، شرکت خودروسازی سایپا ، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا ، وزارت نیرو و تمامی شرکت های تولیدی در سراسر کشور اقدام به جذب متخصصان در رشته مهندسی ایمنی می کنند.

دروس و واحدهای درسی

دروس‌ پایه و اصلی\t: ریاضی عمومی، ریاضی کاربردی، برنامه‌ نویسی کامپیوتر، فیزیک مکانیک، فیزیک الکتریسیته و مغناطیس، شیمی عمومی، شیمی آلی، شیمی تجزیه، مبانی مهندسی برق، بررسی سیستم‌ های قدرت، اقتصاد و طرح مهندسی، نقشه‌ کشی صنعتی، استاتیک و مقاومت مصالح، ترمودینامیک، ترمودینامیک صنعتی، مکانیک سیالات، خواص مواد، انتقال حرارت، موازنه انرژی و مواد، عملیات واحد صنعتی، شیمی فیزیک، شیمی نفت، روش‌ های اندازه‌ گیری کمیت‌ های مهندسی خوردگی در صنایع پتروشیمی، آشنایی با محاسبات ظروف و لوله‌ های تحت فشار. دروس‌ تخصصی\t:\tاصول حفاظت محیط زیست ، شناخت دستگاه ها و ماشین آلات صنعتی، الکتروشیمی و آزمایشگاه، متالورژی جوشکاری و عملیات حرارتی، متالورژی فیزیکی و آزمایشگاه، آزمایشگاه خوردگی و حفاظت، ایمنی در صنایع، تکنولوژی فرآیندهای پتروشیمی، روش های پیشگیری از خوردگی، متالورژی مکانیکی و آزمایشگاه، تست های غیر مخرب و آزمایشگاه.