ریاضی فیزیک

ریاضی فیزیک

علوم مهندسی

پیشینه و معرفی رشته

علوم مهندسی یکی از رشته های گروه آزمایشی ریاضی – فیزیک است و قرار است در این رشته، دانشجویان علوم مهندسی دانشی عمیق را در زمینه مهندسی بیاموزند و از آن برای تحقیق و پژوهش بهره ببرند و بتوانند پروژه های صنعتی گوناگون را به پیش ببرند.

دوره تحصیل رشته علوم مهندسی ارتباط نزدیکی با حوزه های فیزیک، ریاضیات در مجموعه مهندسی دارد. هدف از تشکیل رشته علوم مهندسی فراهم کردن شرایطی برای ایجاد توسعه پایه های نظری برای تحلیل پدیده های علمی و کاربردهای مهندسی آن ها، آینده پژوهی در فناوری و انتقال فناوری ها به صنعت است. رشته علوم مهندسی رشته ای جدید محسوب می شود که در سال 87 در دانشگاه های ایران شکل گرفت. یکی از بهترین مزیت های رشته علوم مهندسی، ماهیت میان رشته ای آن است که دانش آموخته گان رشته علوم مهندسی می توانند در حوزه های مختلف فنی مشغول به کار شوند. علاوه بر آن در مقاطع بالاتر فارغ التحصیلان رشته علوم مهندسی می توانند با توجه به علاقه شان در رشته های فنی گوناگون ادامه تحصیل دهند.

یکی از دشواری های رشته علوم مهندسی زمانی است که دانشجویان علوم مهندسی می خواهند گرایش خود را برای ادامه تحصیل انتخاب کنند. در چنین شرایط آن ها مجددا در معرض انتخابی جدید قرار می

گیرند و باید با شناخت وجهه های گوناگون گرایش ها و خوشه ها و به کمک مشاوران دست به انتخاب بزنند. فارغ التحصیلان هریک از گرایش های رشته علوم مهندسی می توانند در خوشه تخصصی خود مشغول به کار شوند و در حوزه های فنی و مهندسی کار کنند. درواقع می توان گفت رشته علوم مهندسی میان رشته ای است و با 12 خوشه متنوع بسیاری از رشته های دیگر را در خود جای می دهد. برای مثال کسی که در خوشه مکانیک درس خوانده کاملا می تواند به جای یک مهندس مکانیک در صنایع مختلف مشغول شود. پس می توان در نظر گرفت که فارغ التحصیلان رشته علوم مهندسی در صنایع گوناگون و کارخانه ها و وزارت خانه ها و شرکت های مرتبط می توانند مشغول شوند و یا در حوزه های تحقیقاتی و پژوهشی، بخش R&D شرکت ها و کارخانه ها، و آزمایشگاه ها فعالیت کنند.

چشم انداز رشته

وظایف اصلی یک دانشمند مهندسی شامل ارائه راه حل کار دقیق برای صنعت و پشتیبان گیری از یافته های آنها با تحقیق و تجزیه و تحلیل است. بعضی اوقات آنها موظفند با متخصصان غیر فنی مانند ارائه راه حل در واحدهای تجاری برای مشتری یا برای همکاران بازاریابی، کارمندان روابط عمومی و غیره سر و کار داشته باشند. آنها غالباً مجبور هستند در یک تیم کار کنند، یا با دانشکده ارشد تحقیق و همکاری داشته باشن و حتی به عنوان به مدرس برای رده های سنی جوانان فعالیت داشته باشند.

به دلیل وسعت آموزش این دانشجویان، فرصت های شغلی بسیار گسترده ای دارند. این افراد می توانند در حوزه های حقوقی، تجارت، پزشکی، سیاست و خدمات دولتی همکاری داشته باشند. از دیگر فرصت های شغلی برای این افراد به عنوان مدیر پروژه می توان به مدیریت پروژه های خودرو، هوافضا، نیورگاهی، رباتیک و نانو اشاره کرد.

دروس و واحدهای درسی

دوره تحصیل رشته علوم مهندسی 4 ساله و معادل 8 ترم تحصیلی است و نهایت مجاز طول تحصیلات این دوره 5 ساله است. دانشجویان رشته علوم مهندسی باید 141 واحد درسی را در دوره کارشناسی بگذرانند. واحدهای درسی رشته علوم مهندسی عبارتند از؛

دروس عمومی علوم مهندسی: 21 واحد
دروس پایه علوم مهندسی: 32 واحد
دروس اصلی علوم مهندسی: 21 واحد
دروس تخصصی علوم مهندسی: 25 واحد
علاوه بر دروس تخصصی، رشته علوم مهندسی دارای 12 خوشه است و دانشجویان باید علاوه بر دروس تخصصی الزامی خود، متناسب با گرایش خود دروس اختیاری یکی از خوشه ها را نیز بگذرانند.




دوره تحصیل کارشناسی رشته علوم مهندسی – دروس عمومی علوم مهندسی

دو درس از دروس مبانی نظری اسلام
یک درس از دروس اخلاق اسامی
یک درس از دروس انقلاب اسلامی
یک درس از تاریخ و تمدن اسلامی
یک درس از دروس آشنایی با منابع اسلامی
ادبیات فارسی
زبان عمومی
تربیت بدنی ۱
تربیت بدنی ۲


دوره تحصیل کارشناسی رشته علوم مهندسی – دروس پایه علوم مهندسی

ریاضی 1
ریاضی 2
معادلات دیفرانسیل
مبانی کامپیوتر و برنامه سازی
روش های محاسبات عددی
آمار و احتمالات مهندسی
فیزیک 1
آزمایشگاه فیزیک 1
فیزیک 2
آزمایشگاه فیزیک 2
شیمی عمومی
فیزیک 3
آزمایشگاه شیمی عمومی
مقدمه ای بر علوم مهندسی


دوره تحصیل کارشناسی رشته علوم مهندسی - دروس تخصصی گرایش علوم مهندسی محاسباتی

ساختمان داده ها
روش های تقریبی در مهندسی
روش اجزاء محدود
برنامه سازی پیشرفته
تحقیق در عملیات 1
روژه
مبانی مهندسی برق
آزمایشگاه مبانی مهندسی برق
مدارهای منطقی
آزمایشگاه مدارهای منطقی


دوره تحصیل کارشناسی رشته علوم مهندسی - دروس تخصصی گرایش ریاضی مهندسی

جبر 1
نظریه گراف
تحقیق در عملیات 1
پروژه
مدارهای منطقی
آزمایشگاه مدارهای منطقی
حساب تغییرات (وردش ها)
سیستم های دینامیکی
اختلالات جزئی


دوره تحصیل کارشناسی رشته علوم مهندسی - دروس تخصصی فیزیک مهندسی

فیزیک نور
آزمایشگاه فیزیک نور
فیزیک مدرن
الکترومغناطیس
فیزیک الکترونیک
مبانی مهندسی برق
آزمایشگاه مبانی مهندسی برق
مکانیک کوانتومی
استاتیک
دینامیک


دوره تحصیل کارشناسی رشته علوم مهندسی - دروس تخصصی گرایش علوم مهندسی زیست محیطی

زیست شناسی عمومی
آزمایشگاه زیست شناسی عمومی
شیمی آلی (مهندسی شیمی)
آزمایشگاه شیمی آلی (مهندسی شیمی)
استاتیک
دینامیک
مکانیک سیالات 1
ترمودینامیک 1
مهندسی محیط زیست
برنامه سازی پیشرفته