تهدیدات سلامتی

تهدیدات سلامتی

جنایتی به نام شیر خشک

تهدیدات سلامتی

سازمان جهانی غذا و دارو (FDA) استانداردهایی را برای تولیدکنندگان 'شیرخشک' تعیین کرده است؛ یکی از این استانداردها انجام تست‌هایی است که نشان دهد شیرخشک عاری از 'پاتوژن‌ها' یا عوامل بیماری‌زای مضر مانند 'سالمونلا'،'کرونوباکتر' و 'ساکازاکی' است. منبع: http://www.westonaprice.org/childrens-health/the-scandal-of-infant-formula با این همه، مطالعات علمی نشان داده است که در بسته‌های حاوی شیرخشک، باکتری‌های بالقوه‌ مرگ‌بار مانند' 'اِنتروباکتر ساکازاکی' و گونه‌های 'سالمونلا' در سطوح پایین وجود دارد. ️ منبع: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4344585 از این روست زمانی که این پودر با آب‌گرم ترکیب می‌شود، این باکتری‌ها سریع تکثیر می‌شوند. چنین نمونه‌هایی در 'بلژیک'، 'فرانسه'، 'منطقه غرب‌آسیا' و حتی 'آمریکا' نیز گزارش شده است. ️ متاسفانه نمونه‌ای از این محصولات آلوده در ایران نیز کشف شد؛ شیرخشک نوزاد با نام تجاری «دیالاک 1و2» (Dielac) ، یا شیرخشکی به ‌نام «هومانا» (Humana) که بسیاری از خانواده‌ها برای فرزندان خود، این محصول را ترجیح می‌دهند، حاوی این باکتری‌های خطرناک بوده است. ️ منبع: http://www.foodna.ir/fa/newsagency/61954 همچنین با کمال تاسف باید گفت که «پودر شیر خشک» هیچ گاه نمی تواند در بسته بندی کاملا استریل قرار داده شود حتی اگر توسط استانداردهای بهداشتی ساخته شده باشد و بسیاری از نوزادان در معرض خطر ابتلا به بیماری از طریق 'پودر شیرخشک' قرار دارند. ️ منبع: https://www.healthlinkbc.ca/healthlinkbc-files/formula-before-you-start. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4344585https با توجه به وجود باکتری‌های مضر در شیرخشک، وجود کلسترول آزاد و یا 'روغن‌پالم' در آن و فقدان پروتئین‌های ایمنی بخش، این ماده غذایی، کودکان را در معرض محدوده‌ وسیعی از بیماری‌های عفونی قرار می‌دهد. شواهد علمی فراوانی با تکیه بر این موضوع در مجله دولتی آمریکایی 'Pediatrics' منتشر شد که گزارش داد: «مشخص شده است که شیرخشک‌ها محصول استریل شده‌ای نیستند و قابلیت استریل شدن هم ندارند.» به‌ دنبال این تحقیق، از یک‌سو و گزارش مرگ یک نوزاد در انگلیس به‌ وسیله‌ شیرخشک آلوده به 'کلستریدیوم بتولینوم' (Clostridium botulinum ) از سوی دیگر، محققان در کالیفرنیا تحقیقاتی را آغاز کردند. منبع: https://www.ibfan.org/how-widespread این مطالعه مربوط می‌شد به 19 نوزاد کالیفرنیایی که از'بوتولیسم' رنج می‌بردند. محققان دریافتند پنج بسته از سی بسته شیرخشکی که این کودکان مصرف کرده‌اند، آلوده به 'اسپورهای کلستریدیوم' بوده است. دست آخر نیز 78 درصد از بسته‌های شیرخشک خریداری شده از بازار به باکتری‌هایی که ارتباط نزدیکی با 'کلستریدیوم بتولینوم' داشتند، آلوده بودند.️ منبع: http://www.westonaprice.org/childrens-health/the-scandal-of-infant-formula اما این همه‌ ماجرا نیست و خطر شیرخشک تنها به‌وجود باکتری‌های مضر برای نوزاد ختم نمی‌شود؛ تا سال 1982 بیش از بیست مورد مرجوعی به‌ دلیل خطرات کشف‌ شده در شیر‌خشک وجود داشته است، مانند: آلودگی با فلزات (سرب: Plumbum و کادمیوم: Cadmium) (پرکلرات: Perchlorate، سوخت موشک و مواد منفجره) سطح بالای آرسنیک: Arsenic : ماده ای بسیار سمی ملامین: Melamine و فتالات: phthalate (نرم‌کننده‌های پلاستیک‌ها) و... منابع: http://jfh.iaut.ac.ir/article_517052_33a061fe4e6067f336484930a5633ee2.pdf https://ehjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-069X-5 31/comments http://archive.unu.edu/unupress/unupbooks/uu35ie/uu35ie09.htm https://www.ign.org/cm_data/2005_Kirk_Perchlorate_and_Iodide_in_dairy_and_breast_milk_Environ_Sci_Technol.pdf https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12393 https://www.cdc.gov/biomonitoring/Perchlorate_FactSheet.html https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/arsenic https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S157002321300264X در کنار خطرات ذکر شده در قسمت های قبلی، معلوم شده است که شیرخشک‌هایی که از شیر پرچرب تهیه می‌شوند، حاوی مقادیر زیادی از 'کلسترول اکسیدشده' نیز هستند. در واقع کلسترولی که به‌طرز خطرناکی در دیواره رگ‌های خونی افزایش می‌یابد، 'کلسترول اکسیدشده' است. اکسیداسیون در نتیجه‌ فعالیت طبیعی بدن رخ می‌دهد. اما اگر عواملی موجب شود بیش از نیاز، کلسترول اکسیدشده تولید شود، خطرناک خواهد بود. tps://www.researchgate.net/publication/222751577_Oxidised_cholesterol_in_milk_and_dairy_products سیستم ایمنی بدن ممکن است 'کلسترول اکسیدشده' را با باکتری اشتباه بگیرد؛ در نتیجه سعی می‌کند جلوی آن را بگیرد. در این صورت، 'آماس' در دیواره شریان‌های سرخ‌رگی ایجادشده و به‌دنبال آن اسکلروز (ضخیم شدن دیواره شریان‌ها) یا بیماری قلبی رخ می‌دهد. لذا یکی از عوارض شیرخشک ایجاد آماس و ورم در بدن است. 'آماس' و 'ورمی' که به اسم چاق‌تر شدن نوزاد مادرانی را که به بچه‌های خود شیر خشک می‌دهند راضی می‌کند. 👀 https://www.healthline.com/health/heart-disease/oxidized-cholesterol-what-you-should-know شاید فکر کنید شیرخشکی که از شیر کم‌چرب به‌دست می‌آید، چون چربی ندارد خطر کلسترول اکسیدشده را نیز ندارد، پس سالم‌تر است؛ آیا واقعاً همین‌طور است؟ شرکت شیرخشک نوزاد «پگاه» گفته است که تمام تولیدکنندگان شیرخشک نوزاد در دنیا چربی شیر را جدا نموده و به‌جای آن مخلوط خاصی از روغن‌های گیاهی استفاده می‌کنند که اسید‌های چرب محصول را به اسیدهای چرب شیر انسان نزدیک می‌کند و همیشه یکی از روغن‌های استفاده شده برای این مخلوط، 'روغن‌پالم' است. http://www.tabnak.ir/fa/news/428638 در خطرناک بودن این روغن همین بس که طبق نقل سازمان بهداشت جهانی، سازمان غذا و داروی ایالات متحده آمریکا از سال 2015، به دلیل اثرات منفی احتمالی بر سلامتی مردم آمریکا، استفاده از این روغن را در سراسر آمریکا ممنوع اعلام کرد. https://www.who.int/bulletin/volumes/97/2/18-220434/en/ شیر مادر شامل 'پالمتیک‌اسید' است؛ از این رو در شیرخشک‌ها از روغن پالم که آن هم اسید چرب اشباع است، استفاده می‌کنند تا بتوانند این ماده‌ غذایی را شبیه شیرمادر کنند. اما متأسفانه 'روغن‌پالم' موجود در شیرخشک به‌طور درست توسط نوزادان جذب نمی‌شود و نوزادانی که از شیرخشک حاوی روغن‌پالم استفاده می‌کنند، تراکم استخوان پایینی دارند. زیرا آزمایشات نشان داده که نوزادان سالمی که با شیرخشک حاوی روغن‌پالم، به‌عنوان روغن غالب در ترکیب چربی شیرخشک تغذیه شده‌اند از یک‌سو به‌طور قابل توجهی محتوای معدنی و تراکم استخوان پایینی دارند. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12728082 https://gimmethegoodstuff.org/safe-product-guides/safe-infant-formula-guide/ و از سوی دیگر، تحقیقی در مجله‌ پزشکی «Pediatrics» آمریکا، منتشر شد که نشان می‌داد کلسیم جذب‌شده توسط کودکانی که شیرخشک محتوی روغن‌پالم مصرف کرده‌اند 37.5 درصد است؛ درحالی‌که بدون روغن‌پالم 57.5 درصد است. https://www.scmp.com/article/530092/beware-palm-oil-baby-milk-formula-parents-told لذا کاهش محتوای معدنی استخوان، موجب نرمی استخوان و کاهش تراکم معدنی استخوان موجب پوکی استخوان می‌شود. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12434164 علاوه ‌بر این، روغن‌پالم جز‌‌و‌‌‌‌‌‌ چربی‌های اشباع است که برای قلب و عروق خطرناک به‌حساب می‌آید‌. دانشمندان دریافته‌اند که این چربی‌ها میزان چربی خون را بالا می‌برند و میزان بالای چربی نیز در سخت شدن دیواره شریان‌ها که زمینه بیماری قلبی را فراهم می‌کند، مؤثر است. http://portal.arakmu.ac.ir/portal/File/ShowFile.aspx?ID=be8b548c-f9b7-4d50-90c1-c21d85a710e0 متاسفانه امروزه تمایل برای استفاده از شیرخشک، در افزایش واکنش‌های آلرژیک، دیابت نوع یک و دو و بیماری‌های مزمن دیگر اثر داشته است. مطالعه‌ای در جمعیت سفیدپوستان آمریکایی نشان داد که نوزادان تغذیه‌شده با شیرخشک، چهارده برابر بیش‌تر از نوزادان شیرخوار بستری بوده‌اند. به‌طور کلی، نوزادانی که شیرخشک دریافت کرده‌اند در مقایسه با نوزادان تغذیه‌شده با شیرمادر، خطر سندروم مرگ ناگهانی را چهار برابر احساس می‌کنند. نوزادان تغذیه‌شده با شیرخشک، بیش‌تر و بیش‌تر در معرض عفونت‌های تنفسی، خس‌خس سینه، ذات‌الریه و آنفولانزا هستند. آن‌ها پیوسته اسهال، عفونت‌های گوارشی و یبوست دارند. https://www.westonaprice.org/health-topics/childrens-health/the-scandal-of-infant-formula/ اگر چه برخی از تولید کنندگان پودر شیر توجه خود را به مشکلات 'کمبود آهن' شیرخوار یا 'کم خونی' نشان داده اند ، اما اکثر آنها قصد دارند با افزایش 'مقدار آهن' یا 'اضافه کردن بیش از حد ویتامین C '، کمبود جذب آهن شیرخوار را برطرف کنند. اما باید خاطر نشان ساخت که طبق اذعان قریب به اتفاق دانشمندان، آهن بیش از حد منجر به: 1)عدم تعادل متابولیسم 'روی' ، 'مس' و سایر عناصر کمیاب در بدن می شود و در نتیجه باعث 'از بین رفتن اشتها' ، 'بی اشتهایی' ، 'عقب ماندگی رشد' ، 'فشار خون پایین' ، 'کلسترول غیر طبیعی' در نوزادان می شود و در نتیجه خطر 'تحریک قلب' را افزایش می دهد. 2 )این از یک سو و از طرف دیگر رسوب بیش از حد آهن ممکن است منجر به 'پیری بدن' و بروز بیماری های مختلف اپیدمی شود ، در نتیجه منجر به آسیب بدن می شود. علاوه بر این ، ویتامین C اضافی باعث بی ثباتی در کیفیت پودر شیر می شود. https://patents.google.com/patent/US20150140174A1/en