علل گرایش و قواعد صیغه ازدواج موقت
علل گرایش و قواعد صیغه ازدواج موقت . ازدواج موقت یا صیغه یکی از چالش برانگیزترین مسائلی است که در فرهنگ ما دیده میشود و مخالفان وموافقان خود را دارد. ازدواج موقت شکلی از ازدواج است که شرع آن را حلال دانسته و افراد به دلایل مختلف به آن گرایش پیدا میکنند. در واقع این نوع ازدواج یک راه حل شرعی برای حل نیازهای افراد در جامعه است ولی متاسفانه دچار انحرافاتی شده که دلایل موافقان برای آن را زیر سوال برده است. امکان دارد که برخی مواقع، افراد به دلیل مشکلات و تعارضاتی که با همسر خود دارند، به یک ازدواج موقت روی آورند. آگاهی از علل گرایش و پیامدهای آن به شما کمک میکند تا از بروز آن پیشگیری نمایید. کمک گرفتن از مشاوره روانشناسی برای حل تعارضات و یادگیری مهارتهای لازم برای ازدواج موفق، مفید خواهد بود.
ازدواج موقت
ازدواج موقت که به نامهای مُتعه، نکاح موقت، و صیغه نیز شناخته میشود. یک نوع ازدواج رایج در مذهب شیعه میباشد که در آن عقد ازدواج به شکل دائم نبوده و برای مدتی معین همراه با مهریهای معلوم جاری میشود. در ازدواج موقت طلاق وجود ندارد و با پایان یافتن زمان صیغه، زوجیت از بین میرود. همچنین مرد میتواند باقی زمان صیغه را به زن ببخشد و زوجیت تمام بشود. صیغه موقت در تمامی شاخههای اسلامی پذیرفته شده نیست ولی شیعیان آن را مشروع میدانند.
علل گرایش به ازدواج موقت یا صیغه
ازدواج موقت به عنوان راهکار برای افرادی پیشبینی شده است که شرایط ازدواج را ندارند، ولی مایل به برقراری رابطه با جنس مخالف هستند. در واقع زن و مرد میتوانند در یک رابطه شرعی با یکدیگر قرار بگیرند بی آن که الزامات ازدواج را داشته باشند. برخی افراد برای ازدواج در سن بالا نیز صیغه موقت میکنند. متاسفانه شکل و علت صیغه تغییر کرده و از هدف خود دور مانده است.
بسیاری از افراد به بهانه این که صیغه شرعی میباشد، میل به تنوع طلبی یا بی بند و باری خود را با یک پوشش شرعی ارضا میکنند. به طور کلی از جمله علل گرایش به ازدواج موقت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- ارضای نیازهای جنسی
بر اساس پژوهشهای انجام شده در ایران نیاز جنسی یکی از اصلیترین دلایل گرایش افراد به ازدواج موقت است. این مسئله فقط مربوط به افراد مجرد نیست بلکه بسیاری از زن و شوهرها با وجود داشتن رابطه زناشویی نمیتوانند آن طور که باید به رضایت جنسی دست پیدا کنند و همین امر باعث میشود که به روابط دیگر روی بیاورند.
2- ارضای نیازهای عاطفی
برخلاف باورهای عمومی همه مردانی که با وجود داشتن همسر به ازدواج موقت روی میآورند تنها در پی ارضای نیازهای جنسی خود نیستند. در بسیاری از موارد این افراد تنشهایی در رابطه اصلی خود دارند و آن طور که باید از نظر عاطفی ارضا نمی شوند. این افراد ممکن است در ظاهر هیچ مشکلی در زندگی زناشویی خود نداشته باشند اما مسائلی نظیر تعارضهای کوچک حل نشده، نداشتن وقت کافی برای گذران اوقات فراغت در کنار همسر و وجود نوعی جنگ قدرت در خانه باعث میشود که آنها برای رفع نیازهای عاطفی خود به روابط دیگری روی بیاورند.
3- رفع نیازهای مالی
یکی از عوامل بسیار مهمی که باعث میشود زنان به ازدواج موقت یا همان صیغه تن بدهند وجود مشکلات مالی بسیار و نداشتن حامی در زندگی است. هرچقدر افراد از نظر اقتصادی، اجتماعی و روانی بیشتر تحت فشار باشند امکان قرار گرفتن آنها در روابط متزلزل بیشتر خواهد بود که ازدواج موقت نیز یکی از اشکال آن است.
4- ازدواج موقت؛ سرپوشی بر احساس گناه
خیانت کردن به همسر و برقراری رابطهای پنهانی با فردی دیگر، به خودی خود احساس گناه بسیار زیادی را به همراه میآورد. در این شرایط اگر فرد باورهای مذهبی قوی نیز داشته باشد احساس گناه او دو چندان خواهد شد. از آنجایی که این احساس میتواند اضطراب زیادی را برانگیزد و سلامت روان را تا حد بسیاری تحت تاثیر دهد بسیاری از افراد به دنبال راهی میگردند که هر طور شده بر احساس گناه خود سرپوش بگذارند. روی آوردن به ازدواج موقت یکی از روشهایی است که به واسطه آن افراد به کار خود مشروعیت میبخشند.
5- ازدواج موقت | غلبه بر موانع ازدواج دائم
درصدی از جوانان نیز امروزه قبل از ازدواج رسمی از طریق عقد موقت با یکدیگر رابطه برقرار میکنند. با افزایش فشارهای اقتصادی و ناتوانی جوانان در برآورده کردن انتظارات خانوادهها برخی از زوجین تصمیم میگیرند تا زمانی که برای عقد دائم امده نشدهاند از طریق ازدواج موقت نیازهای خود را برآورده نمایند.
قواعد ازدواج موقت
ازدواج موقت باید زمان مشخصی داشته باشد و زن مهر معلومی را هنگام ازدواج طلب کند. با تمام شدن مدت مشخص شده، زوجیت از بین میرود ولی زمان زوجیت قابل تمدید میباشد. زن و شوهر در ازدواج موقت از یکدیگر ارث نمیبرند ولی فرزندان متولد شده از این ازدواج به رسمیت شناخته میشوند و حقوق خود را دارند. معمولا دخترانی که ازدواجی نداشتهاند برای صیغه موقت نیاز به رضایت پدر خود دارند. اما برای ازدواج مجدد هیچ مانعی وجود ندارد.
ازدواج موقت | انحرافات ازدواج در جامعه ایران
انگیزه ازدواج موقت، برای برخی از مردان صرفا ارضا تمایلات جنسی است. همان طور که گفته شد صیغه موقت در واقع راه فراری برای برخی افراد به وجود آورده است که به کامجوییهای متعدد پرداخته و در عین حال تن به یک رابطه متعهدانه ندهند. برای کسب اطلاعات در زمینه انگیزه ازدواج کلیک کنید.
بسیاری از افراد به صیغههای یک ساعته روی میآورند، برای آن پول پرداخت میکنند و بعد از یک رابطه جنسی، به سراغ بعدی میروند. در بستر همین روابط یک ساعته امکان انتقال بیماریهای مقاربتی از قبیل هرپس، سوزاک و HIV بسیار زیاد میشود. یعنی فراهم کردن امکان تعدد روابط جنسی بدون شناخت قبلی و به شکل بی بند و بار باعث میشود سلامت اعضای جامعه و بهداشت جنسی آن کاهش پیدا کند.
علاوه بر افراد مجرد، بسیاری از مردان متاهل هم به بهانه شرعی بودن صیغه به سراغ ازدواج موقت میروند. یعنی در واقع صیغه که برای جلوگیری از انحرافات اجتماعی به وجود آمده، خود تبدیل به نوعی انحراف و روسپی گری شده است. از طرف دیگر رواج صیغه در جامعه نوعی تبعیض جنسیتی نسبت به زنان است و در واقع به نوعی تشویق و ترویج روابط کوتاه مدت که محور آن لذت جنسی مرد میباشد، محسوب میشود. به زنان در صیغه به چشم یک کالا نگریسته میشود که تنها میل جنسی مرد را برطرف کرده و در ازای میزان بهرهمندی مرد پولی دریافت کنند.
موافقان صیغه موقت
موافقان صیغه موقت دلایل خود را برای این کار دارند:
1- جلوگیری از بی بند و باری یا روابط آزاد در جامعه و ایجاد تعهداتی در مقابل همسر موقت
2- صیغه به کسانی که امکان تشکیل زندگی مشترک را ندارند، کمک میکند که نیازهای عاطفی و میل جنسی خود را برطرف کنند.
3- به دلیل اهمیت مسائل جنسی، برخی از افراد ممکن است قبل از اقدام برای ازدواج، توافق کنند که صیغه موقت داشته باشند. در واقع به شناخت پیش از ازدواج کمک میکند.
4- مانع روسپیگری در جامعه میشود.
همانطور که گفته شد تمامی موارد فوق میتوانند اهداف خوبی برای صیغه موقت باشند ولی در عین حال همیشه فرصتی برای سوء استفاده از موارد فوق به وجود میآید و در واقع صیغه تبدیل به یک راه برای کامجوییهای متعدد میشود. بهترین راه برای اینکه فشارهای عاطفی و جنسی جوانان کم شود، تسهیل شرایط ازدواج است نه باز کردن راه برای سو استفادههای افراد از راه حلهای شرعی.
پیامدهای ازدواج موقت
از جمله دلایلی که باعث میشود بسیاری از افراد مخالف ازدواج موقت باشند پیامدهای منفی است که در پی آن در جامعه ایجاد میشود. این پیامدها در بسیاری از مواقع از سود حاصل شده از این کار بیشتر است و در نتیجه جامعه را متضرر میکند. از جمله مهمترین پیامدهای منفی ازدواج موقت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. افزایش پدیده کودک همسری
با توجه به آمارهای به دست آمده از ازدواجهای موقت بسیاری از این موارد به افراد زیر 18 سال اختصاص دارد. این ازدواجها به دلیل عدم آمادگی روانی دو طرف و نداشتن درک بالغانه از رابطه جنسی یا زندگی زناشویی منجر به افزایش آسیبهایی نظیر بارداری ناخواسته، سقط جنین و آسیب روانی برای زوجین به خصوص دخترها میشود. برای کسب اطلاع بیشتر در زمینه پیامدهای ازدواج موقت کلیک کنید.
2. به خطر افتادن امنیت خانواده و افزایش آمار خیانت
با مشروعیت بخشیدن به خیانتهای زناشویی از طریق صیغه، امنیت روانی بسیاری از خانوادهها به هم میریزد. بسیاری از مردان داشتن روابط متعدد و بی بند و باری جنسی خود را با خواندن یک عقدنامه کوتاه توجیه میکنند و به سختی میتوان برای مقابله با رفتارهای آسیب زای آنها مداخلات موثری انجام داد.
3. مشکلات مرتبط با فرزندان
در ازدواج موقت همان طور که از نامش پیداست هردو طرف یا حداقل یکی از طرفین خواهان رابطه بلندمدت نیست و برای آن آمادگی لازم را ندارد. در این شرایط بارداریهای ناخواسته و به دنیا آمدن فرزند میتواند بحران زیادی را ایجاد کند. این بحران تنها به پدر و مادر محدود نمیشود و خود کودک را نیز درگیر میکند. نداشتن مسئولیت پذیری کافی در برابر فرزند، طرد کردن یا تفاوت گذاشتن میان او با فرزندانی که حاصل عقد دائمی هستند، میتواند از نظر روانی مشکلات بسیار زیادی را برای کودک ایجاد کند او را در آسیبهای اجتماعی درگیر نماید.
سخن آخر
همان طور که گفته شد برخی از افراد معتقدند که تا زیر یک سقف نروند، نمیتوانند طرف مقابل خود را بشناسند. در واقع طلبیدن یک ازدواج موفق، بهانهای میشود که برخی از زوجین به صیغه موقت روی آورند. مشاوره قبل ازدواج فرصتی مناسب است تا با استفاده از تستهای روانشناسی و بررسی دقیق ویژگیها، علایق، سرگرمیها و نیازهای زوجین به انتخابی مطمئن در همسر گزینی دست یابید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مشاوره قبل ازدواج کلیک کنید.